sobota, 9 lipca 2016

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI JAGLANE



Cześć!

Na instagramie zapytałam czy chcielibyście przepis na moje ulubione naleśniki. Ulubione od wczoraj, ale zdecydowanie są to najsmaczniejsze do tej pory. Nigdy nie używałam mąki jaglanej w naleśnikach, zazwyczaj była to gryczana lub ryżowa. Ale lepiej późno niż wcale :P




Posty z przepisami będę umieszczać w osobnej zakładce, żeby było wygodniej. Z czasem (jak ogarnę cały ten blogowy świat :P) podzielę je na kategorie, ale dajcie mi chwilę :P.


CZEGO POTRZEBUJECIE?

  • 40g mąki jaglanej
  • 2 jajka lub jajko + białko 
  • około 50-70 ml wody (najlepiej gazowanej, a jeżeli nie macie dodajcie szczyptę sody)
  • 10g odżywki białkowej (jeżeli nie macie możecie pominąć lub dodać więcej słodzidła, jeśli musicie :))
  • łyżeczka ksylitolu 
  • olej kokosowy do smażenia 




JAK ZROBIĆ?


  1. Miksujecie wszystkie składniki (ja mąkę przesiewam i dopiero miksuję).
  2. Rozgrzewacie olej na dobrej patelni do naleśników.
  3. Smażycie.
  4. Nadziewacie czym chcecie.
  5. Delektujecie się smakiem :P 


Dużo osób pisze mi, że nie wychodzą im naleśniki... Powiem Wam coś: kurde mi zawsze wychodzą! :D Chyba że... moja patelnia jest już naprawdę do... Smażę zawsze na patelni ceramicznej z biedronki za 24,99 :P Po jakimś czasie (u mnie około 1 rok) wymieniam na nową. Wiem, że mogłabym bardziej dbać itd. ale cóż, nie umiem. Albo po prostu mi się nie chce :P 

Jeszcze dodam, że moje przepisy NIE BĘDĄ skomplikowane. Sama takich przepisów nie lubię. Nie lubię przepisów gdzie jest milion składników, a czas przygotowania wynosi 3 dni 8 godzin i 17 minut. NIE NIE NIE :D 



Mam nadzieję, że Wy też takich nie lubicie i że lubicie naleśniki :D 

Życzę smacznego! 
Patrycja 










1 komentarz:

  1. Ostatnio w niedziele 3małam w ręce taką patelnie w Biedro, że też ja jej wtedy nie kupiłam ! :D Jedna chochelka ciasta wystarcza, bąbelki i przewrót na drugą stronę ?

    OdpowiedzUsuń

Instagram @FIT_PATKA