piątek, 10 lutego 2017

NAJLEPSZE NALEŚNIKI BEZ PSZENICY + TWAROŻEK BEZ NABIAŁU




Hejka! : ) 


W końcu siadłam i piszę. Oczekiwany przepis na moje ulubione naleśniki! I zapewniam was - mimo tego, że może niektóre składniki są nieco droższe niż przewiduje budżet większości studentów (mój też :D), to czasami warto sobie pozwolić na coś z wyższej półki. Ja to sobie zawsze tłumaczę tak, że alkoholik wydaje wszystko na alkohol, palacz na fajki wydaje połowę wypłaty, a ja? Ja lubię dobre jedzenie i tyle 😂






Długo szukałam idealnego przepisu na naleśniki. I choć z mąki jaglanej (przepis jest również na moim blogu) też mi bardzo smakują, to te przerosły moje oczekiwania! Robiłam je już jakiś czas temu, ale chyba dopiero zrobiłam je dobrze haha. 




Naleśniki są bez zbóż, bez laktozy, bez glutenu, a twarożek bez nabiału - czego chcieć więcej? No czego? Pozostaje tylko rozkoszować się smakiem! 



Dobra, bo i tak już długo trzymałam Was w niepewności!



Składniki na naleśniki:

1. Mąka kasztanowa 45-50g
2. Białka jaj 2 szt. (lub całe jajko 1 szt. - ja akurat miałam 2 białka do wykorzystania)
3. Napój kokosowy 80-100 ml (może być inny)
4. Ksylitol 5-10g
5. Soda oczyszczona 1/3 łyżeczki 
6. Cynamon szczypta (lub kakao/karob)
6. Olej kokosowy do smażenia 



Jak przygotować?

1. Zmiksuj jajka z napojem, dodaj przesianą mąkę, ksylitol, cynamon (lub kakao), sodę i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy troszkę płynu jeszcze, ale raczej nie będzie potrzebny.
2. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy. Dobrej patelni! 😋
3. Smażymy naleśniki. Cierpliwie smażymy :)







Składniki na twarożek:

1. Mleczko kokosowe z puszki (stała część) ok. 50-70g*
2. Mąka kokosowa 20g 
3. Napój kokosowy lub woda 
4. Ksylitol do smaku 

* tak naprawdę ilość zależy od tego ile chcecie uzyskać twarożku 


Jak przygotować?

1. Wrzucacie składniki do blendera. Dolewacie napój/wodę po trochu.
2. Blendujecie i jeżeli jest zbyt gęste to dolewacie trochę napoju/wody.
3. Odstawcie na chwilę, bo pewnie przez to że mąka kokosowa jest w środku całość jeszcze zgęstnieje i konieczne będzie dodanie jeszcze płynu.
4. Nakładacie wasz twarożek na naleśniki 😋






Oczywiście dodatki dobieracie wg uznania! :)


Smacznego! ❤





3 komentarze:

  1. Za każdym razem gdy robię naleśniki one się rozpadają :< (takie bez glutenu) I muszę dosypywać mąki kukurydzianej. Co zrobić moge by sie nie rozwałały? [Smarze na prawie najmniejszym ogniu]

    OdpowiedzUsuń

Instagram @FIT_PATKA