niedziela, 19 lutego 2017

POMYSŁ NA ZDROWY OBIAD - GRZANKI Z BATATA





Hejka! :) 

Ostatnio zaczęłam się martwić, bo zaczęło wiać w moim jadłospisie nudą. Nie wiem czy z braku czasu, chęci, czy po prostu wygody? Czasami jednak warto zjeść coś innego, czy nawet inaczej przygotowanego (tak jak jest w tym przypadku)! A dla oka już jakoś tak ciekawiej! I w sumie smaku też, takie połączenie smakowało przepysznie! W dodatku kto chce marnować czas w kuchni, kiedy tyle rzeczy jeszcze jest do zrobienia? Uwielbiam szybkie posiłki, ale jednocześnie smaczne i odżywcze, bo to chyba jest najważniejsze. 




Od razu zaznaczę, że porcja na zdjęciach, to 1/3 mojej porcji, po prostu taka objętość jest bardziej fotogeniczna, co nie? :D 


Składniki: 

GRZANKI:

1. Bataty - ilość zależnie od apetytu :P
2. Oliwa z oliwek 
3. Sól himalajska 
4. Papryka wędzona 


PASTA:

1. Dojrzałe awokado 
2. Sól himalajska 
3. Kilka kropel soku z cytryny 


SAŁATKA:

1. Mix sałat
2. Pomidory, ogórki 
3. Kukurydza 
4. Oliwa z oliwek 
5. Jajka 










Jak przygotować? 


BATATY:

Obieramy i kroimy w plastry ok. 1 cm. Obtaczamy w tłuszczu i przyprawach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190* i pieczemy ok. 20 minut. Najlepiej jednak sprawdzać i zostawić w piekarniku na tyle, aż będą miękkie. W trakcie pieczenie możecie obrócić je na drugą stronę. 

PASTA:

W czasie kiedy bataty się pieką przygotowujemy resztę. Awokado pozbawiamy pestki, rozgniatamy dokładnie widelcem i przyprawiamy. Mieszamy dokładnie. 

SAŁATKA:

Warzywa myjemy, kroimy, mieszamy z sałatą i oliwą, doprawiamy do smaku. Jajko gotujemy na miękko i podajemy na sałatce. Możecie wg waszej inwencji posypać sałatka pestkami dyni, słonecznika, czarnuszką...







Osobiście uwielbiam takie smaki, a pomysł z tymi batatami na pewno jeszcze nie raz będzie się u mnie przewijał w kolejnych daniach :D Już na dzisiejszy obiad będą w kolejnym, przepysznym połączeniu! 


A Wy lubicie takie dania? Dajcie znać w komentarzu czy taki szybkie przepisy są fajne, będę wiedziała czy wrzucać częściej! :) 


Pięknej niedzieli! 
Patrycja

1 komentarz:

  1. bataty można też wrzućić do tostera :) wkladasz do tostera i ustawiasz moc na maxa :) jest nie za miękki i nie za twardy idealny na kanapke :) w piekarniku moze sie rozpaść

    OdpowiedzUsuń

Instagram @FIT_PATKA