wtorek, 28 marca 2017

FIT BROWNIE Z CUKINII






Cześć!

W koooońcu jestem z tym przepisem! Przyznaję się bez bicia, że miał być już kilka dni temu, ale w moim życiu dzieją się dziwne rzeczy, których sama nie rozumiem i czasami nie umiem ogarnąć, więc jest opóźnienie, za co przepraszam i obiecuję poprawę! :P




Robiłam już kilka wersji zdrowego brownie, ale to posmakowało mi wyjątkowo! Jest miękkie, wilgotne, ale jednocześnie takie ciężkie iiiii musicie spróbować! Nie da się opisywać :D. W kolejce czeka jeszcze z buraków, ale muszę udać się najpierw do Lidla po te ugotowane :D. Lenistwo?

W przepisie tym użyłam odżywki białkowej, dlatego że chciałam zjeść je po treningu, ale można dodać zamiast tego więcej mąki i słodzika (np. ksylitolu, erytrytolu) i myślę że będzie równie smaczne! :) 

Nie przedłużając...





BROWNIE Z CUKINII!


Składniki

  • 350g cukinii
  • 100g mąki (ja użyłam jaglanej PureRein) 
  • 50g odżywki białkowej (najlepiej taka o smaku czekoladowym lub podobnym) 
  • 25g Karob/kakao 
  • ksylitol wg uznania (najlepiej spróbować surowe ciasto ;) 
  • 1 jajko 
  • 30g masła klarowanego  
  • 2 paski gorzkiej czekolady min. 70% kakaro (tak naprawdę możecie dać tyle, ile chcecie) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej  
  • szczypta soli himalajskiej



Sposób przygotowania


1. Piekarnik nagrzej do 180*.
2. Obraną cukinię zetrzyj na małych oczkach. Dodaj rozpuszczone masło i jajko oraz słodzik (taki, jakiego używasz), wymieszaj.
3. Dodaj resztę składników (mąkę, odżywkę, proszek do pieczenia, sól oraz czekoladę pokruszoną na małe kawałki). Wymieszaj dokładnie.
4. Wysmaruj blaszkę tłuszczem (lub użyj formy silikonowej). Przełóż masę na ciasto do foremki. Piecz ok. 30-35 minut. Kontroluj ciasto, żeby się nie przypaliło. Najlepiej sprawdzaj patyczkiem (aż będzie suchy) czy ciasto jest już gotowe. 
5. Po wystygnięciu ciasta możesz przygotować polewę z reszty gorzkiej czekolady. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej i polać ciasto, zostawić do zastygnięcia. 


A później już tylko uważać, żeby nie zjeść całego na raz 😀 Dajcie znać jak zrobicie! :) 






SMACZNEGO! :) 

8 komentarzy:

  1. Będę jutro robić ! Dam znać :D juz mi ślinka leci :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ! Przepis zapisany na stałe u mnie ! PYSZNE ! Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  3. musisz poprawić przpis :D bo piszesz że tez jest karob a w opisię nie ma nawet o nim słowa :) domyślałam się że dodaję go w punkcie drugim :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pieczesz na termoobiegu czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  5. Można zamiast masła dodać olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej wielkości foremki użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej Patka można zastąpić czymś odżywkę? :D

    OdpowiedzUsuń

Instagram @FIT_PATKA