środa, 26 kwietnia 2017

NIEDOKWASZENIE ŻOŁĄDKA - DLACZEGO WARTO SIĘ NIM ZAINTERESOWAĆ




Ostatnio coraz częściej mówi się o prawidłowym dokwaszeniu żołądka, że ocet jabłkowy, że pomaga, że powinno się dbać o to. Zacznę od tego, że obiło mi się o uszy, że ocet jabłkowy jest najlepszy na odchudzanie? Błagam, nie próbujcie tego w domu! Redukcja masy ciała to proces składający się z wielu etapów i czynników, a nie z picia octu!





pH ŻOŁĄDKA 


Przechodząc do rzeczy, czym właściwie jest i jakie powinno być pH w żołądku? 

Prawidłowe pH żołądka powinno wynosić ok. 1-2,5, wtedy jest odpowiedni poziom kwasu solnego, produkowane są enzymy trawienne, które bez problemów mogą robić to, co do nich należy. Zadaniem kwasu solnego jest np. rozkładanie pokarmu (głównie białka), niszczenie bakterii, pasożytów i wszelkich patogenów, a także dezynfekcja. Zbyt mała ilość kwasu solnego zaburza trawienie białek, ale także sprzyja niedostatecznemu wchłanianiu witamin i minerałów z pokarmu. Jako przykład posłuży nam wit. B12. Odpowiednio niskie pH w żołądku sprawia, że wytwarzany jest czynnik Castle`a, który jest glikoproteiną wytwarzaną przez komórki śluzówki żołądka. Łączy się on z witaminą B12, umożliwiając jej wchłanianie (ostatecznie wchłania się w jelicie, więc równie ważny jest ich dobry stan). Dobrym przykładem jest również żelazo, którego wchłanianie obniża się przy nieodpowiednio dokwaszonym żołądku (czyli przy wysokim pH żołądka).


ZBYT WYSOKIE pH


Zbyt wysokie pH żołądka nie pozwala enzymom trawiennym na pełnienie swoich funkcji. Największe problemy z trawieniem będą stanowiły produkty białkowe. Nie będzie ono odpowiednio trawione i w takiej też postaci przejdzie w dalszą część naszego układu pokarmowego, a tam już nie będzie zachodziło jego trawienie. Co za tym idzie? Będzie zalegać w jelitach, gdzie mogą rozpocząć się procesy gnilne. Może również zdarzyć się tak, że niestrawione cząstki będą przez "nieszczelne" jelita przenikać do krwiobiegu, a to może powodować różne dolegliwości np. alergie i stany zapalne.


JAKIE SĄ OBJAWY NIEDOKWASZONEGO ŻOŁĄDKA?


Nieodpowiednio dokwaszony żołądek może powodować wiele różnych dolegliwości, które mogą towarzyszyć nam w codziennym życiu, a są to m.in.

  • refluks
  • zgaga
  • gazy 
  • wzdęcia
  • alergie 
  • wysypki 
  • biegunki, zaparcia


DLACZEGO WARTO DBAĆ O PRAWIDŁOWE pH

  • Niskie pH żołądka stanowi sygnał dla pozostałych organów do wydzielania soków żołądkowych. 
  • Niskie pH żołądka niezbędne do prawidłowego trawienia (szczególnie białek).
  • Niskie pH żołądka stanowi ochronę przed bakteriami, wirusami, zakażeniami pasożytniczymi i innymi patogenami. 
  • Niskie pH ułatwia wchłanianie substancji odżywczych. 
  • Niskie pH w żołądku stymuluje mięśnie ścian żołądka do "zaciskania" co zapobiega takim nieprzyjemnym zjawiskom jak np. zgaga, refluks czy odbijanie.
  • Niski poziom kwasu solnego w żołądku upośledza trawienie białek (o czym wyżej), co może prowadzić np. do niedoborów tyrozyny (zawarta np. w mięsie, jajach czy rybach) - kluczowy składnik do produkcji hormonów tarczycy, na co powinny zwrócić uwagę osoby z niedoczynnością bądź obniżoną produkcją hormonów ww. organu 

CZYNNIKI ZABURZAJĄCE FUNKCJE ŻOŁĄDKA 


Tak naprawdę wiele rzeczy składa się na to, ogólnie dzisiejszy styl życia niezbyt dobrze służy naszym żołądkom (i nie tylko im ;). Jednak z kilku najważniejszych możemy wymienić: 

  • stres 
  • rozregulowany cykl dobowy, brak snu, niedosypianie 
  • przetworzona i ogólnie niezdrowa dieta 
  • wszelkie antybiotyki, jaki niesteroidowe leki przeciwzapalne, np. ibuprofen, naproksen 
  • wszelkie używki 
  • nieodpowiednie spożywanie pokarmu (!), tzn. jedzenie w pośpiechu, niedokładnie przeżuwanie pokarmu, nadmierne przejadanie się - każdy taki czynnik źle wpływa na pracę przewody pokarmowego

JAK ZWIĘKSZYĆ ZAKWASZENIE ŻOŁĄDKA?

Zanim rozpoczniemy dokwaszanie żołądka musimy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Robimy to w celu wytworzenia odpowiednio grubej śluzówki, bez czego stosowanie poniższych porad mogłoby wywołać ból. Pamiętajmy, żeby była to woda dobrej jakości. 
  1. Woda z cytryną - około pół godziny przed posiłkiem woda z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
  2. Ocet jabłkowy fermentowany - pamiętajcie, żeby był naturalnie mętny, polecam ten dostępny w Rossmanie - 15-20 minut przed posiłkiem picie około 1-2 łyżek octu (można wymieszać z wodą). Osoby, które nie tolerują octu jabłkowego, mogą użyć ziół, które pobudzają wydzielanie kwasu solnego, są to np. melisa, drapacz lekarski, bobrek.
  3. Krople żołądkowe podane pod język. 
  4. Betaina HCL - podczas posiłku, żeby nie doprowadzić do podrażnień i uszkodzenia śluzówki. 
  5. Enzymy trawienne - również w trakcie posiłku, najlepiej na początku





4 komentarze:

  1. Jesteś świetna! Bardzo notywujesz. Czekam na więcej wpisów:) ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. Od dawna interesuje się odkwaszaniem . Może zastosuje coś u siebie

    OdpowiedzUsuń

Instagram @FIT_PATKA