piątek, 20 października 2017

KOKOSOWE CIASTO Z DYNI Z MALINAMI



Sezon dyniowy w pełni, a ja dopiero z pierwszym przepisem tutaj! Ale proszę robić zapasy, bo planuję kolejne :D. Ja swoje zapasy mam już w zamrażalniku i słoikach, mam nadzieję, że starczy do kolejnego dyniowego sezonu!

Jak już wielokrotnie pisałam dynia to ósmy cud świata i nawet jeżeli Ci nie smakuje, to nie dlatego, że jest niesmaczna, tylko dlatego że źle ją przygotowujesz :D Serio!




Moja przygoda z dynią rozpoczęła się dopiero rok temu! :O I to całkowicie przypadkiem. Już wielokrotnie wcześniej babcia chciała mi dać dynię, taką prosto z ogródka, żebym sobie przygotowała, coś z niej zrobiła. Ale ja zawsze odmawiałam, bo nie chciało mi się jej obierać, kroić... Rzeczywiście, dynia to nieco bardziej wymagające warzywo niż reszta, ale uwierzcie mi, że warto! 

Może nie będę już przedłużać, bo i tak każdy przejdzie do przepisu :D W sumie to się nie dziwię, to ciasto jest tak pyszne, że jutro robię je po raz kolejny!




Składniki:

  • puree z dyni (upieczonej lub ugotowanej) 300g (już po przyrządzeniu puree)
  • mąka gryczana 100-115g (zależnie od tego, jaka dynia Wam się trafi)
  • jajko 1 szt. 
  • odżywka białkowa 50g (u mnie o smaku kokosowym, co jeszcze bardziej podkreśla smak)
  • pasta kokosowa 40 (myślę, że sprawdzi się świetnie również olej kokosowy ;)
  • mąka kokosowa 20g
  • erytrol wg waszych upodobań
  • aromat waniliowy 
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka 
  • maliny mrożone 100g
  • cynamon wg uznania

Uprzedzam! Ciasto jest mega łatwe w przygotowaniu! Ale ja takie lubię najbardziej. Nie jestem z tych co lubią się babrać z jedzeniem, a później myć stertę garów :D Lubię dobre jedzenie, ale jednocześnie niezbyt trudne w przygotowaniu. Osobiście jak widzę dłuuugą listę składników to mnie odstrasza :( A szkoda, bo pewnie potrawy przepyszne! Leniuch ze mnie :D




Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180-190* (u mnie na oko :D)
2. Puree z dyni blendujemy z jajkiem, dodajemy przesiane mąki i resztę składników (oprócz malin). Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. 
3. Przelewamy do foremki (u mnie taka trochę większa silikonowa keksówka, nie wiem ile cm :D) i wciskamy owoce.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka.

Dobrze jest kontrolować czy ciasto się z góry nie przypieka, wtedy można czymś przykryć z góry.

SMACZNEGO ❤


Dajcie koniecznie znać czy zrobicie ciasto, a jak zrobicie to czy Wam smakowało :D.

Do następnego!

Patka ♥ 



4 komentarze:

  1. Co zamiast odżywki białkowej ? I czy mozna zastąpić mąki na pszenną pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto w tej chwili włożyłam do piekarnika i już się nie mogę doczekac aż będzie gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez wlasmie wstawiam... Ale man dlugo ma sie piec? X

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile erytrolu dajesz ? :) boję się przesłodzić ciacho.

    OdpowiedzUsuń

Instagram @FIT_PATKA