piątek, 1 grudnia 2017

MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE Z DYNI




Nadchodzi ten okres kiedy musimy się pożegnać na pewien czas ze świeżą dynią w sklepach, ale! Jak już mamy się żegnać, to zróbmy to porządnie! Z dyni tej jesieni przygotowałam mnóstwo dań, od omletów, placuszków, owsianek, aż po kluski dyniowe, ciasta, zupy i babeczki. 


Na szczęście zrobiłam sobie zapasy w postaci mrożonej dyni i puree zagotowanego w słoiczki (dzięki kochanej babci <3). Także jeżeli w ciągu najbliższych kilku miesięcy będę wrzucać dynię, to właśnie stąd ją mam. O tym, jak robię zapasy, chyba przygotuję kiedyś osobny post, nie wiem czy w tym, czy już w przyszłym roku, bo jest wiele pytań jak to robię, a jest to banalnie proste, więc na pewno wiele osób skorzysta :).







Tym razem zrobiłam ciasto bez odżywki białkowej, bo wiem, że wiele z was z niej nie korzysta i często pytacie się o zamienniki. Dlatego teraz w tym przepisie nie występuje odżywka białkowa :). 

Ciasto jest wilgotne, zbite, mocno czekoladowe... po prostu PRZEPYSZNE! 

Przejdę już do przepisu, bo pewnie większość z was właśnie po to tutaj jest :D 







SKŁADNIKI 

✓ Puree z dyni 450g*
✓ Jaja 3 szt. 
✓ Mąka gryczana 140g
✓ Mąka kokosowa 15g
✓ Olej kokosowy 30g
✓ Kakao prawdziwe 30g
✓ Ksylitol 60g (można dać wg uznania :) 
✓ Czekolada gorzka 5-6 kostek
✓ Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
✓ Szczypta cynamonu 


*dynia może być gotowana lub pieczona; waga dyni jest podana już po obróbce termicznej i zblendowaniu na puree





JAK PRZYGOTOWAĆ? 

⇨ Blendujemy puree z dyni z jajkami, rozpuszczonym olejem kokosowym.
⇨ Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, kakao oraz cynamon. Blendujemy.
⇨ Dosładzamy wg uznania i próbujemy ciasto, ewentualnie dodajemy słodzidła.
⇨ Siekamy czekoladę, dodajemy do ciasta i mieszamy.
⇨ Przelewamy ciasto do foremki (u mnie silikonowa keksówka, więc nie musiałam jej niczym smarować).
⇨ Pieczemy w 180 stopniach ok. 40-50 minut (do suchego patyczka! :)



WARTOŚCI ODŻYWCZE 

Całe ciasto: 1591 kcal 57B/69T/223W

1 kawałek: 199kcal 8B/9T/28W*

*ciasto podzieliłam na 8 kawałków 




5 komentarzy:

  1. Czekałam na ten przepis:)) w sumie to moja dynia :D o Mom :)jutro będę robić :)) Jaką inna mąką można zastąpić gryczaną ☺Bo akurat nie mam :| Twoje przepisy są MEGA 😎

    OdpowiedzUsuń
  2. Myśle ze ryzowa tez się sprawdzi:)
    Dziekuje bardzo!💙💙💙

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez czaiłam się na ten przepis od jakiegoś czasu 😍 Mogłabyś podać wymiary keksówki w której piekłaś to czekoladowe cudo?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale! Kocham takie wilgotne ciasta <3
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Instagram @FIT_PATKA